Întrebat de jurnaliști de ce s-a schimbat încadrarea în acest caz, din omor calificat în ucidere în culpă, Nițu a explicat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, unde a fost deschis dosarul, fiind sesizați cu privire la un incendiu în urma căruia au rezultat persoane decedate și persoane vătămate grav, au început urmărirea penală pentru omor calificat.
„Probele ulterioare au stabilit cauza, modul de propagare și cauza deceselor victimelor, astfel că s-a stabilit ca modalitate de vinovăție, de săvârșire a faptei, culpa, și nu intenția”, a precizat Nițu.
Întrebat dacă au fost identificați cei care au furnizat artificiile folosite în timpul concertului, Nițu a arătat că s-au stabilit identitățile persoanelor și a companiei furnizoare.
„Toate persoanele cu privire la care se va stabili o formă de vinovăție în acest dosar vor răspunde penal. Ancheta se efectuează pe toate palierele,atât la companii private, cât și la instituții publice”, a declarat magistratul.
Întrebat ce pedeapsă riscă persoanele găsite vinovate, Nițu a precizat că, pentru ucidere din culpă în formă agravantă pedeapsa este de 10 ani, iar pentru vătămare corporală din culpă este de patru ani. Dacă se aplică concursul de infracțiuni și vor fi identificate și alte infracțiuni, pedepsele cresc.
Întrebat dacă până la acest moment s-au conturat indicii potrivit cărora s-ar fi comis și fapte de corupție în acest caz, procurorul general a precizat că până acum ancheta s-a concentrat pe victime.
Procuroii i-au adus la audieri, luni, la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe patronii clubului Colectiv, unde un incendiu a izbucnit în timpul unui concert, vineri seară, cauzând moartea a 31 de oameni și rănirea altor aproape 200.
Luni seară, au fost reținuți doi dintre patroni, Paul Gancea și Alin Anastasescu, fiind în continuare audiat Costin Mincu.
Ancheta în cazul incendiului din Cclubul Colectiv este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce procurorul general a dispus, sâmbătă, preluarea cercetărilor de la Parchetul Tribunalului București.
Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.
Procurorii Parchetul instanței supreme au ridicat, duminică, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 și de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în Clubul Colectiv, potrivit unor surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariaților de la clubul Colectiv, iar de la Primărie, documente privind autorizarea funcționării clubului.
Parchetul instanței supreme arăta, într-un comunicat, că polițiștii bucureșteni ridică documente „apreciate ca fiind utile soluționării cauzei” de la sediile mai multor instituții publice și private, fără să precizeze numele instituțiilor.
Clubul Colectiv se află în fosta fabrică Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Firma Colectiv Club SRL, care deține clubul unde a avut loc tragedia de vineri seară, din Capitală, este deținută de Alin George Anastasescu (47%), Costin Mincu (23%) și Paul Cătălin Gancea (30%). Alin George Anastasescu este din Voluntari, județul Ilfov și are 28 de ani, Costin Mincu are 36 de ani și este din București, iar Paul Gancea are 28 de ani și este tot din București. Colectiv Club SRL, înființatâ în octombrie 2014, a avut o cifrâ de afaceri de 45.000 de lei în 2014.
Clubul Colectiv își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, reprezentanții Autorității Locale Sector 4 neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, susține Primăria sectorului 4, în declarație precizându-se că în bar/club sunt 80 de locuri pe scaun.
La concertul de vineri seara, unde intrarea a fost gratuită, au asistat circa 350 de persoane, conform estimărilor participanților. Și la alte manifestări din club au participat sute de persoane, cu mult peste numărul dat de unul dintre acționari în declarația pe propria răspundere.
Conform documentelor puse la dispoziție de Primăria Sectorului 4, declarația pe propria răspundere este dată în 6 noiembrie 2014 de unul dintre acționari, Paul Cătălin Gancea, în document precizându-se că este vorba despre un bar/club cu o suprafață de 425 metri pătrați, care are 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.
Primăria sectorului 4 arată că agentul economic își desfășura activitatea în baza declarației pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condițiile de funcționare, specifice pentru fiecare autoritate publică. Declarația pe propria răspundere a fost cuprinsă în certificatul constatator pentru punctul de lucru, document eliberat la data de 7.10.2014 de către Registrul Comerțului.
Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului și autorizației de funcționare. Primăria arată că, în acest sens, a depus un dosar conținând: certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, actul constitutiv de înființare a societății, certificatul constatator pentru punctul de lucru, dovada spațiului, contractul de salubrizare, certificat fiscal emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, chitanța dovedind achitarea taxei aferentă eliberării.
Eliberat de către Registrul Comerțului în baza declarației pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfășurată, în acest caz, alimentație publică, baruri și alte activități de serviere a băuturilor, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, activități de post producție video, activități de interpretarea artistică, spectacole, alte activități recreative și distractive. Conform legii, certificatul constatator rămâne valabil până la modificarea condițiilor de funcționare sau activităților pentru care s-a dat declarația pe propria răspundere.
Primăria Sectorului 4 susține că, având în vedere că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităților privitoare la legalitatea desfășurării activităților declarate, iar dosarul de autorizare depus la primărie pe data de 6.11.2014, întrunea toate condițiile impuse de legislația în vigoare, Autoritatea Locală Sector 4 a emis Acordul de Funcționare Nr. 3909/14.01.2015, respectiv Autorizația de Funcționare Nr. 369/14.01.2015.
Primăria arată că pe parcursul anului 2015, în cadrul verificărilor întreprinse în incinta mai multor unități de profil, la data de 21.10.2015, prin Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 – Serviciul Inspecție Comercială, a fost realizat un control și în incinta punctului de lucru al S.C. Colectiv Club SRL, situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, corp B, clădirea 15, Parter. Polițiștii locali au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizație, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentația publică și a fost aplicată o sancțiune contravențională, fiind dispuse, totodată, termene pentru intrarea în legalitate.
Reprezentanții Autorității Locale Sector 4 au desfășurat verificările în baza atribuțiilor impuse prin Legea Poliției Locale, neavând competențe în a controla respectarea normelor PSI, mai precizează Primăria sectorului 4.
Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.
Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.
Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.
El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.
„Ulterior, au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi (n.r. – același material ca pe tavan). Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Și cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.
Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.
„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat și pe care ni le vor trimite la Petroșani după ce vor finaliza constatarea la fața locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înțeles greșit, și două nefolosite. În ceea ce privește materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroșani și vom face teste și pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcție de când vom primi probele, ca să facem ceva de acuratețe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a declarat directorul INSEMEX, George Găman.
Potrivit unor informații ale anchetatorilor, firma care a asigurat artificiile pentru spectacolul pirotehnic din Clubul Colectiv este Golden Ideas Fireworks Artists din București.
Contactată de MEDIAFAX, o reprezentantă a companiei a refuzat să confirme sau să infirme informația, scuzându-se că nu poate vorbi și indicând autoritățile pentru a furniza astfel de date.
Golden Ideas Fireworks Artists, cu sediul pe Drumul Sării nr 57, în sectorul 6, a fost înființată în anul 2005. Afacerile companiei s-au plasat anul trecut la 1,38 milioane lei, iar profitul net a fost de circa 19.000 lei, firma raportând cinci angajați în 2014.
Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, aceasta furnizează servicii pirotehnice care includ focuri de artificii, programe pirotehnice de sol, înscrisuri pirotehnice și efecte de scenă de toate tipurile. Firma are în portofoliu clienți mari din domenii precum sectorul bancar, retail, farma, mass-media și comunicare, sport sau auto.